Beleggen, wat u op zijn minst moet weten

Dit artikel verstrekt basis informatie over beleggen door het beantwoorden van enkele basisvragen. Na het lezen van deze pagina moet u in staat zijn te weten:

  • wat beleggen inhoudt,
  • welke risco’s eraan verbonden zijn,
  • dat er meerder beleggingsproducten zijn,
  • er meedere beleggingstrategieën zijn,
  • dat aan- en verkopen via een broker gaan,
  • wat een vermogensbeheerder is.

Wat is beleggen?

Beleggen is het kopen van een product om er in te toekomst geld aan te verdienen. Dit kan door het op een later moment tegen een hogere prijs te verkopen maar ook door het product te houden en periodiek dividend (winst) te ontvangen. Hoeveel je verdient is het rendement, dit is de winst die je hebt gemaakt in verhouding tot het geld dat je hebt geïnvesteerd.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen levert meestal meer op dan sparen. Echter loopt u ook het risico uw geld kwijt te raken. Zo kan als u geldt belegt in een onderneming deze onderneming failliet gaan. Onafhankelijk of u dan belegt in aandelen of obligaties van een bedrijf bent u dan u geldt kwijt. Het risico van u beleggingen hangt af van de beleggingscategorieën waar u in belegt. Het spreiden van u beleggingen is een goede manier om uw risico’s te beperken. U kunt spreiden over verschillende beleggingscategorieën maar ook binnen categorieën kunt u spreiden zowel geografisch als over verschillende industrieën. Kijk hier om meer inzicht te krijgen in hoe risico’s beperkt kunnen worden.

Waar kan ik in beleggen?

Er zijn verschillende beleggingsproducten en categorieën zoals aandelen, obligaties, ETF’s, Beleggingsfondsen, Opties, Turbo’s, Sprinters en nog vele andere. Op de pagina beleggingsproducten vindt u een overzicht van deze mogelijkheden. Welke voor u geschikt zijn hangt af van u strategie en risicoprofiel. Als u begint met beleggen is het raadzaam u te beperken tot een of twee soorten beleggingen. Zo kunt u bijvoorbeeld beginnen met het kopen van aandelen en het investeren in beleggingsfondsen.

Hoeveel geld heb ik nodig voor te beleggen?

In principe kunt u al met een paar euro beginnen. Echter zullen de kosten dan niet opwegen tegen de opbrengst die u kunt halen. Vanaf een paar honderd euro kan het lonend zijn. Wel kan het dan nodig zijn om dan gebruik te maken van hefboomproducten. Voordeel hiervan is dat het rendement hoger kan liggen echter nemen hiermee ook de risico’s toe.

Welke beleggingstrategieën zijn er?

Er zijn verschillende beleggingstrategieën, zowel voor beleggen op korte als op lange termijn. Beleggen op de korte termijn wordt ook wel speculeren genoemd. Aandelen of ander beleggingsproducten worden dan al na enkele dagen of zelfs uren verkocht. Met speculeren is veel rendement te behalen maar de risico’s zijn dan ook groter.

Bij beleggen op lange termijn koopt men aandelen of ander beleggingsproducten om ze meerdere jaren in bezit te houden. Koersschommelingen op korte termijn zijn dan minder van belang.

 

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van de schrijver van dit artikel. Eenieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest