Beleggen in een beleggingsfonds, iets voor u?

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds wordt gevormd met het geld van haar deelnemers, deelnemers kunnen zowel grote als kleine bedragen inleggen. Als u belegt in een beleggingsfonds bent u dus een deelnemer aan het fonds. Het geld van de deelnemers wordt door een fondsbeheerder belegt in aandelen en obligaties.

Participaties

Deelnemen aan een beleggingsfonds kan door het kopen van deelbewijzen of participaties tegen een bepaalde waarde, de koers. De koers van de participatie kan toe of afnemen afhankelijk van het rendement van het fonds. Het rendement van bestaat uit de door het fonds gerealiseerde koerswinst en ontvangen dividenden verminderd met de kosten van het fondsbeheer. Doordat participaties veelal worden verhandel tegen relatief kleine bedragen is het mogelijk om al met een klein vermogen te beleggen.

Rendement

Uw rendement bestaat uit de koerswinst (koersverlies) of de participatie en eventueel door het beleggingsfonds uitgekeerde dividend.

Risicovermindering door spreiding

Doordat het beleggingsfonds belegt met het geld van een groot aantal deelnemers kan het een spreiding aanbrengen in de portefeuille die de individuele deelnemers zelf niet kunnen realiseren. Door u geld te beleggen in een fonds kan het risico dat u loopt bij beleggen verlaagd worden. Als een onderneming waarin het fonds belegt slecht presteert wordt dit opgevangen door de overige investeringen. Andersom zal het rendement op een goed presterende onderneming gedrukt worden door de overige investeringen. Het beleggen in een beleggingsfonds is echter niet zonder risico’s indien het fonds belegt in slecht presterende aandelen en obligaties kan het rendement op uw belegging negatief zijn.

Kennis

Beleggingsfondsen worden gerund door professionele beleggers, fondsbeheerders, die full time de beleggingen monitoren. Hiermee hebben beleggingsfondsen over het algemeen een voorsprong op de individuele belegger die vaak niet de tijd en kennis heeft om hun portefeuille actief te beheren.

Focus

Een beleggingsfonds kan zich focussen op een bepaalde regio, sector of combinatie van de beide. Zo kan een fonds zich richten op bijvoorbeeld de regio Europa, middel grote ondernemingen of duurzaam beleggen.

Wat is een succesvol beleggingsfonds

Een succesvol beleggingsfonds is een fonds dat de markt (de benchmarkt) verslaat. Een beleggingsfonds dat bijvoorbeeld haar focus heeft op grote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is succesvol als het de AEX index weet te verslaan. Indien een fonds haar benchmarkt niet kan verslaan is het verstandiger een fonds uit te zoeken dat dit wel doet of om te beleggen in een tracker die de index volgt. Bij het beleggen in een tracker profiteert men ook van een de spreiding die een beleggingsfonds ook biedt maar heeft men niet te maken met de kosten van het fondsbeheer.

Overzicht beleggingsfondsen

Kijk op Morningstar voor een rating van verschillende beleggingsfondsen.

 

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van de schrijver van dit artikel. Eenieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest