Call optie – uitleg met voorbeeld

Aan de hand van twee optie voorbeelden wordt in dit artikel ingegaan op de call optie. Voor u dit artikel leest raden wij aan eerst het artikel Opties – wat zijn dit eigenlijk te lezen. Hierin wordt enkele algemene informatie gegeven over opties.

Van een call optie spreekt men als de optie het recht geeft op het kopen van een onderliggende waarde over een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs. U kunt een optie kopen of schrijven. Wie een call optie koopt verkrijgt het recht om een onderliggende waarde te kopen. Wie een call optie schrijft verplicht zich tot het verkopen van een onderliggende waarde voor deze verplichting ontvangt u een premie. Het tegengestelde van een call optie is een put optie.

Optie voorbeeld van een call optie kopen

In dit voorbeeld wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

Huidige datum 1 januari 2016
Koers call optie op 1 januari 2016 5 euro
Uitoefendatum optie 31 maart 2016
Uitoefenprijs optie 20 euro
Onderliggende waarde Aandeel
Koers onderliggende waarde op 1 januari 2016 25 euro
Transactiekosten Geen

 

Stel dat u op 1 januari 2016 verwacht dat de onderliggende waarde, het aandeel van 25 euro, in koers gaat stijgen naar 30 euro op 31 maart 2016 en u een bedrag te investeren heeft van 500 euro. U kunt er dan voor kiezen 20 aandelen te kopen tegen een bedrag van 25 euro en indien u voorspelling uit komt deze te verkopen op 31 maart tegen 30 euro. U heeft dan een rendement van 100 euro of wel 20%. U kunt er echter ook voor kiezen 100 opties van 5 euro te kopen. Indien u voorspelling dan uit komt zal de optie een waarde van 10 euro hebben (koers van het aandeel op 31 maart -/- uitoefenprijs), 100 opties staat dan gelijk aan 1000 euro. U heeft 500 euro geïnvesteerd en een rendement van 500 euro of wel 100%.

Dit klinkt goed, echter bedraagt de koers van het aandeel 20 euro of minder op 31 maart dan bent u bij de aankoop van opties u geld kwijt. Bij een koers van 25 euro draait u break-even en bij een hoger koers maakt u winst.

In een grafiek ziet dit als volgt uit:

Call optie kopen

Zoals je in de grafiek kan zien hoe hoger de koers hoe hoger de winst. Het maximale verlies is beperkt tot de investering van 500 euro.

Optie voorbeeld van een call optie schrijven

In dit voorbeeld wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

Huidige datum 1 januari 2016
Premie bij call optie schrijven op 1 januari 2016 5 euro
Uitoefendatum optie 31 maart 2016
Uitoefenprijs optie 20 euro
Onderliggende waarde Aandeel
Koers onderliggende waarde op 1 januari 2016 25 euro
Transactiekosten Geen

 

Stel dat u op 1 januari 2016 verwacht dat de onderliggende waarde, het aandeel van 25 euro, in koers op 31 maart 2016 niet boven de 20 euro uitkomt. Als u hieraan geld wilt verdienen kunt u een call optie schrijven. Met het schrijven van de optie gaat u de verplichting aan om op 31 maart aandelen te verkopen tegen 20 euro. Hiervoor ontvangt u een premie. De koper van de optie zal zijn recht alleen uitoefen indien het aandeel een koers heeft van meer dan 20 euro.

Als u ervoor kiest om 100 opties te schrijven ontvangt u 500 euro. Als de koers op 31 maart niet boven de 20 euro staat mag u deze 500 euro houden. Indien de koers hoger staat dient u 100 aandelen op 31 maart te kopen tegen de dan geldende koers en te verkopen tegen 20 euro. In dit voorbeeld zult u geld verdienen tot een koers van 25 euro, daarna kost het u geld. Bij een koers van 25 euro zult u namelijk 500 euro (koers van het aandeel -/- de uitoefenprijs van de optie x het aantal stuks) verliezen op de aandelentransactie maar ook 500 euro premie hebben verdiend.

In een grafiek ziet dit als volgt uit:

Call optie schrijven

Zoals je in de grafiek kan zien is de winst beperkt tot 500 euro. Het verlies is niet beperkt hoe hoger de koers hoe hoger het verlies.

 

Geld verdienen met opties

 

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van de schrijver van dit artikel. Eenieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest