Dogs of the Dow – beleggingstrategie

Strategie
STRATEGY door Daniel X. O’Neil / CC BY

De Dogs of the Dow strategie is geïntroduceerd in 1991 door Michael B. O’Higgins. De strategie is om jaarlijks de 10 aandelen te selecteren waarvan het dividend het hoogste is in verhouding tot de koers van het aandeel.

Het idee achter de Dogs of the Dow strategie

De strategie is gebaseerd op de veronderstelling dat bedrijven in de Dow Jones index hun dividend niet aanpassen aan de bewegingen op de aandelenmarkt. Hierdoor is het dividend een indicator voor de gemiddelde waarde van een bedrijf. De aandelenkoers wordt wel verondersteld te bewegen op basis van de stemming op de aandelenmarkt. Dit zou betekenen dat bedrijven met een hoog dividend percentage t.o.v. de aandelen koers laag gewaardeerd zijn. Hierdoor zouden de bedrijven met een hoog dividend rendement sterker in koers stijgen dan aandelen met een laag dividend rendement. Een belegger die belegt in bedrijven met een hoog dividend rendement zou hierdoor de markt kunnen verslaan.

Waarom 10 bedrijven van de Dow Jones index

Een hoog dividend rendement hoeft natuurlijk niet te beteken dat het aandeel goedkoop is. Als het bedrijf niet in staat zou zijn het rendement in de toekomst te handhaven is de aandelenkoers misschien zelfs wel te duur. Om het risico te verkleinen dat de belegger al zijn geld investeerd in een slecht aandeel is de strategie om te investeren in de 10 bedrijven met het hoogste dividend rendement in de Dow Jones. Door 10 bedrijven te kiezen zal een slecht presterend aandeel gecompenseerd worden door de negen anderen. Ook worden bedrijven in de Dow Jones gezien als sterke bedrijven waarvan het zeer onwaarschijnlijk is dat zij hun dividend uitkering in de toekomst niet kunnen handhaven.

Voor meer over the Dogs of the Dow strategie verwijzen wij u naar onderstaand boek.

 
Voor meer beleggingsstrategieën kunt u terecht in de kennisbank.

beleggingsmatch

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van de schrijver van dit artikel. Eenieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest