Veel voorkomende beleggingsproducten

Beleggingsproducten
Maritiem Museum – aandelen door Quistnix! / CC BY-SA

Er zijn zeer veel verschillende beleggingsproducten en ze zullen dan ook niet allemaal hier besproken worden. Hier enkele veel voorkomende.

Aandelen

Met het kopen van een aandeel wordt men voor een klein deel eigenaar van een onderneming. De prijs die men krijgt voor een aandeel op de beurs wordt de aandelenkoers genoemd. Doordat de onderneming meer of minder waard wordt kan men hieraan geld verdienen of verliezen, men spreekt dan van koerswinst of koersverlies. Indien een onderneming winst maakt kan men deze (gedeeltelijk) uitkeren aan de aandeelhouders, deze winst wordt dividend genoemd.

Klik hier voor de handleiding “Geld verdienen met aandelen” De ultieme manier om geld voor je te laten werken, in plaats van te werken voor je geld.

Obligaties

Indien een onderneming geld nodig heeft kan men behalve het geld te lenen bij een bank of kredietverstrekker ervoor kiezen obligaties te verkopen. Met het kopen van een obligatie leent men in feite geld aan de onderneming tegen vooraf overeengekomen voorwaarden.

Opties

Een optie is een recht om iets op een afgesproken tijdstip te verkopen of te kopen tegen een vastgestelde prijs. Zo kan men het recht hebben om een aandeel op een bepaald moment te kopen tegen een vastgestelde prijs. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen Call en Put opties

Call optie

Van een call optie spreekt men als de optie het recht geeft op het kopen van een aandeel over een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs. Wie een call optie koopt verkrijgt het recht om een aandeel te kopen. Wie een call optie schrijft verplicht zich tot het verkopen van een aandeel.

Put Optie

Van een put optie spreekt men als de optie het recht geeft op het verkopen van een aandeel over een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs. Wie een put optie koopt verkrijgt het recht om een aandeel te kopen. Wie een call optie schrijft verplicht zich tot het verkopen van een aandeel.

Klik hier voor de handleiding “Geld verdienen met opties.” De ultieme manier om geld voor je te laten werken, in plaats van te werken voor je geld.

Hefboomproducten

Hefboomproducten zijn producten als turbo’s en sprinters. Bij een turbo of sprinter financiert de bank een gedeelte van de belegging. Hierdoor zal het rendement bij een turbo of sprinter hoger liggen dan bij een aandeel echter ook het risico zal een stuk hoger liggen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen Short en Long turbo’s of sprinters. Een short turbo of sprinter wordt gebruikt om te speculeren op een koersdaling van een aandeel. Een long turbo wordt gebruikt als een koersstijging wordt verwacht.

Trackers (ETF’s)

Trackers, officieel Exhanged Traded Funds (ETF’s), volgen een index. Een voorbeeld van een index is de Nederlandse AEX index. Het doel van de tracker is dat deze hetzelfde rendement oplevert als de index. Dus als de AEX stijgt met een bepaald percentage stijgt de tracker met hetzelfde percentage. Het voordeel van een tracker is dat met een transactie kan beleggen in alle fondsen in een index en dus een goede spreiding van u belegging kan krijgen.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen beleggen u geld in verschillende beleggingsproducten en proberen het beter te doen dan de gemiddelde stijging van een index of benchmark. Het nadeel van beleggingsfondsen is dat de kosten gemaakt voor het beheer van een beleggingsfonds ten koste gaan van het rendement. Ook zijn er maar weinig beleggingsfondsen die structureel de index of benchmark verslaan.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest