Put Optie – uitleg met voorbeeld

Aan de hand van twee optie voorbeelden wordt in dit artikel ingegaan op de put optie. Voor u dit artikel leest raden wij aan eerst het artikel Opties – wat zijn dit eigenlijk te lezen. Hier wordt enkele algemene informatie gegeven over opties.

Van een put optie spreekt men als de optie het recht geeft op het verkopen van een onderliggende waarde over een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs. Wie een put optie koopt verkrijgt het recht om een onderliggende waarde te verkopen. Wie een put optie schrijft verplicht zich tot het kopen van een onderliggende waarde. Het tegengestelde van een put optie is een call optie.

Optie voorbeeld van een put optie kopen

In dit voorbeeld wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

Huidige datum 1 januari 2016
Koers call-optie op 1 januari 2016 5 euro
Uitoefendatum optie 31 maart 2016
Uitoefenprijs optie 30 euro
Onderliggende waarde Aandeel
Koers onderliggende waarde op 1 januari 2016 25 euro
Transactiekosten Geen

 

Stel dat u op 1 januari 2016 verwacht dat de onderliggende waarde, het aandeel van 25 euro in koers gaat dalen naar de 20 euro op 31 maart 2016 en u een bedrag te investeren heeft van 500 euro. Kan u hierop inspellen door 100 opties van 5 euro te kopen. Indien u voorspelling dan uit komt zal de optie een waard van 10 euro hebben (koers van het aandeel op 31 maart -/- uitoefenprijs), 100 opties staat dan gelijk aan 1000 euro. U heeft 500 euro geinvesteerd en een rendement van 500 euro of wel 100%.

Dit klinkt goed echter bedraagt de koers van het aandeel 30 euro of meer op 31 maart dan bent u bij de aankoop van opties u geld kwijt. Bij een koers van 25 euro draait u break-eaven en bij een lagere koers maakt u winst.

In een grafiek ziet dit als volgt uit:

Put optie kopen

Zoals je in de grafiek kan zien hoe verder de koers daalt hoe hoger de winst. De maximale winst is 2.500 euro dit wordt bereikt bij een koers van 0 euro, het verlies is beperkt tot de investering van 500 euro.

Optie voorbeeld van een put optie schrijven

In dit voorbeeld wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

Huidige datum 1 januari 2016
Premie bij call optie schrijven op 1 januari 2016 5 euro
Uitoefendatum optie 31 maart 2016
Uitoefenprijs optie 30 euro
Onderliggende waarde Aandeel
Koers onderliggende waarde op 1 januari 2016 25 euro
Transactiekosten Geen

 

Stel dat u op 1 januari 2016 verwacht dat de onderliggende waarde, het aandeel van 25 euro in koers op 31 maart 2016 niet boven de 30 euro uitkomt. Kunt u geld verdienen door een put optie te schrijven. Met het schrijven van de optie gaat u de verplichting aan om op 31 maart aandelen te kopen tegen 30 euro. Hiervoor ontvangt u een premie. De koper van de optie zal zijn recht alleen uitoefen indien het aandeel een koers heeft van lager dan 30 euro.

Als u ervoor kiest om 100 opties te schrijven ontvangt u 500 euro. Als de koers op 31 maart niet boven onder 30 euro staat mag u deze 500 euro houden. Indien de koers hoger staat dient u 100 aandelen op 31 maart te kopen tegen 30 euro en die kunt u dan verkopen tegen de dan geldende koers. In dit voorbeeld zult u geld verdienen vanaf een koers van 25 euro, daaronder kost het u geld. Bij een koers van 25 euro zult u namelijk 500 euro (de uitoefenprijs van de optie koers van het aandeel -/- koers van het aandeel x het aantal stuks) verliezen op de aandelen transactie maar ook 500 euro premie hebben verdient.

In een grafiek ziet dit als volgt uit:

Put optie schrijven

Zoals je in de grafiek kan zien is de winst beperkt tot 500 euro. Het verlies neemt toe naarmate de koers daalt. Het maximale verlies van 2.500 euro wordt bereikt bij een koers van 0 euro.

Geld verdienen met opties

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van de schrijver van dit artikel. Eenieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest