Trackers (ETF’s) wat zijn dat?

Trackers, officieel Exhanged Traded Funds (ETF’s), volgen een index. Een voorbeeld van een index is de Nederlandse AEX index. Het doel van de tracker is dat deze hetzelfde rendement oplevert als de index. Dus als de AEX stijgt met een bepaald percentage stijgt de tracker met hetzelfde percentage.

Risicospreiding

Het voordeel van een tracker is dat u met een transactie kan beleggen in alle fondsen in een index en dus een goede spreiding van u belegging kan krijgen. Hiermee verklijnt u risico. Als een individueel aandeel in een index namelijk slecht presteert, zal dit teniet worden gedaan door de overige aandelen in de index. Andersom zal een heel goed presterend aandeel omlaag worden getrokken als de andere aandelen in de index slecht presteren. Als u een spreiding wilt krijgen over heel de wereld dient u een tracker te kiezen die een wereld index volgt. Het beleggen in een tracker verkleint het riscio weliswaar maar is niet zonder risico’s indien de index die de tracker volgt slecht presteert kan het rendement op uw belegging negatief zijn.

Tracker versus beleggingsfonds

Een Tracker verschilt met een beleggingsfonds doordat de tracker de index wil volgen terwijl een beleggingsfonds de index wil verslaan. Bij een Tracker zijn dus geen dure analisten nodig die proberen de index te verslaan maar een geautomatiseerde handelscomputer die het meeste van het werk doet. Bij een Tracker zijn de beheerskosten daardoor een stuk lager.

Het rendement op een Tracker zal het rendement op een index volgen. Bij een beleggingsfonds wordt geprobeerd een beter rendement te behalen dan de index. Of dit lukt, hangt af van kwaliteit van de fondsmanager.

Zowel een Tracker als een beleggingsfonds zijn geschikt als u relatief weining verstand heeft van beleggen en het riscio van beleggen wilt spreiden over een mandje van investeringen.

Kiezen van een Tracker

Bij het kiezen van een Tracker is het van belang goed uit te zoeken welke index je wilt volgen. Hierbij kun je kijken naar geografische spreiding of spreiding naar sector.

 

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van de schrijver van dit artikel. Eenieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest