Warren Buffet

Warren Buffet is veruit de bekendste en succesvolste belegger ter wereld. Met zijn bedrijf Berkshire Hathaway verslaat hij al jaren de beursindex wat hem een van de rijkste mannen te wereld heeft gemaakt. Het is dus niet overbodig om een kennis te nemen van zijn beleggingsfilosofie.

Eigenlijk is zijn strategie verrassend simpel koop goede bedrijven op het moment dat de koers laag is en hou deze beleggingen zo lang mogelijk vast. Deze beleggingsstrategie staat ook wel bekend als waardebeleggen.

Bij Warren Buffet beleggingstrategie wordt de nadruk gelegd op individuele bedrijven en niet op macro-economische factoren. Het maakt volgens Warren Buffet voor een investering niet uit of een bedrijf de macro-economische wind mee of tegen heeft. Goede bedrijven zullen ook in slechte omstandigheden winstgevend zijn.

Bij deze strategie hoef je dus maar twee dingen te bepalen. Allereerst is het bedrijf waarin je wil investeren een goed bedrijf en ten tweede is de prijs goed.

Voor het bepalen of een bedrijf kwalificeert als een goed bedrijf zijn er volgens Warren Buffet de volgende criteria:

Beschikt het bedrijf over een duurzaam compentatief voordeel. Dit kan een bijvoorbeeld een sterke merknaam zijn of patenten op uitvindingen gedaan door het bedrijf. Bedrijven die zich op de lange termijn niet van concurrenten kunnen onderscheiden zijn niet interessant.

  • Zijn er gunstige groeivooruitzichten zijn. Bedrijven kunnen nog zo’n compentatief voordeel hebben ten opzichte van haar concurrenten als er geen vraag is naar de producten van het bedrijf en haar concurrenten zal het bedrijf het uiteindelijk niet redden.
  • Beschikt het bedrijf over goed management. Als u geldt investeert in een bedrijf geeft u in feite uw geld aan het management van het bedrijf waarbij u er vanuit gaat dat zij de juiste beslissingen maken. Indien u niet overtuigd bent van de kwaliteiten van het management kunt u ook niet overtuigd zijn van uw investering.

Bij het bepalen of de prijs goed is dient de “echte” waarde van de onderneming bepaalt te worden en wordt deze vervolgens vergeleken met de waarde van de onderneming op de beurs. De “echte” waarde van een onderneming is afhankelijk van de bezittingen van een bedrijf, dit kunnen fysieke bezittingen zijn zoals fabrieken en machines maar ook niet tastbare bezittingen zoals merknaam, kennis van het personeel en geregistreerde patenten.

Voor meer informatie over de beleggingstrategie van Warren Buffet kunt uw onderstaande boek raadplegen.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest